Zaznacz stronę

Pyszna kuchnia grecka – czyli co zjeść na Korfu

Sie 25, 2017 | 0 komentarzy

Kuchnia grecka, którą podczas wakacji na Korfu próbowaliśmy po raz pierwszy mile nas zaskoczyła. W greckich daniach stosuje się dużo warzyw, oliwy z oliwek, mięsa (zwłaszcza jagnięcego) oraz ryb. Wcześniej nie znaliśmy dań kuchni greckiej i przed wyjazdem trochę obawialiśmy się, czy jedzenie na Korfu będzie smaczne. Zupełnie niepotrzebnie! Greckie jedzenie jest różnorodne i pyszne.

Nie ma też problemu ze zrozumieniem menu w restauracjach. Korfu jest wyspą turystyczną, dlatego menu jest tłumaczone na kilka języków. Chyba nie było miejsca gdzie składniki dania nie byłyby opisane w języku angielskim. Cenowo należy się przygotować na wydatek około 20-30 euro za obiad dla dwóch osób.

Poniżej kilka dań, których spróbowaliśmy na Korfu. Część z nich typowe potrawy kuchni greckiej, a niektóre są charakterystyczne tylko dla rejonu wyspy Korfu.

Mousaka

Mousaka to najpyszniejsze danie kuchni greckiej, jakie próbowaliśmy na Korfu. Jest to rodzaj zapiekanki składającej się z ziemniaków, mięsa i bakłażana pokrytej grubą warstwą sosu beszamelowego. Smakuje o niebo lepiej niż prezentuje się na tym zdjęciu:-)  Teraz już zawsze kuchnia grecka będzie nam się kojarzyła z mousaką.

Souvlaki

Souvkaki dosłownie oznacza szaszłyk i jest bardzo popularnym daniem dostępnym w każdej greckiej tawernie. Souvlaki podawane jest z frytkami oraz warzywami. Czasami na talerzu pojawia się też sos tzatziki lub musztardowy oraz grecka pita. Najlepsze souvlaki na Korfu jedliśmy w restauracji Dionysos w Afionas.

Kleftiko

Kleftiko to danie z jagnięciny, którą zamarynowaną w mieszance ziół przygotowuje się w piekarniku. Mieso podawane jest z ziemniakami oraz sosem.

Pastitsio

Pastitsio to danie inspirowane kuchnią włoską. Podobnie jak mousaka jest to rodzaj zapiekanki, lecz zamiast ziemniaków i bakłażana składa się z grubego makaronu spaghetti przekładanego mięsem mielonym. Na wierzchu również mamy zapieczony sos beszamelowy. Danie smaczne i bardzo sycące.

Innym pysznym daniem jakie próbowałam było to widoczne na zdjęciu, którego nazwy niestety nie możemy sobie przypomnieć. Może ktoś z was zna? Jest to danie z wołowiny, coś na kształt zrazów wołowych w sosie z dodatkiem grzybowego risotto.

Owoce morza

W rejonie Wysp Jońskich popularne są też owoce morza. Można zamówić tzw. mix grill seafood, czyli danie umożliwiające spróbowanie różnych owoców morza. Choć wielkość porcji może trochę zaskoczyć! Danie składa się z krewetek, ośmiornicy, kalmarów, małż, dorsza, ryby miecza, dorady i szprotek. Do tego jeszcze frytki i warzywa.

Burdeto

Burdeto to również danie rybne, specjalność Korfu. Świeża ryba przygotowywana w naczyniu żaroodpornym podawana w pikantnym pomidorowo-ziołowym sosie z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.

Pita gyros

To co widzicie na powyższym zdjęciu to typowy grecki fast food, czyli pita gyros. Na Korfu nigdzie nie widzieliśmy popularnych amerykańskich fast foodów, za to pitę gyros można było kupić na wielu stoiskach w cenie około 3 euro.  Mięso gyros, najczęściej wieprzowe, papryka, pomidor, cebula, sałata, frytki, sos, a wszystko zawinięte w grecki chlebek pita. Nie wiem czy akurat tak trafiliśmy, czy zawsze tak ta przekąska smakuje, ale jak dla mnie trochę zbyt tłusta.

Kuchnia grecka – pozostałe dania

Popularnym daniem na Korfu jest oczywiście też sałatka grecka, która w przeciwieństwie do naszej wersji nie zawiera sałaty, a ser feta najczęściej nie jest krojony w kostkę, a położony na wierzchu w formie plastra skropionego oliwą.

Kuchnia grecka chyba wszystkim kojarzy się z cacykami. Tzatziki to sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, soli i pieprzu. Jest dodatkiem do wielu dań w restauracjach, można też zamówić go jako osobną przystawkę. Ten podawany na Korfu ma delikatny smak, zupełnie inny od cacyków, które próbowaliśmy w Polsce.

Inną przystawką, która wzbudziła naszą ciekawość, choć nie zdążyliśmy już jej spróbować są greckie gołąbki czyli dolmades. Jest to ryż zawijany w liście winogron. Ciekawe jak smakuje.

Odbiegając nieco od dań restauracyjnych grecka kuchnia to przecież też ser feta i oliwki. Oba produkty o zupełnie innym smaku niż te dostępne w polskich supermarketach. Ser feta ma wyrazisty smak, a oliwki są sprzedawane zwykle w folii w zalewie ziołowej, mają pestki i nie są tak idealnie owalne jak te w naszych słoikach. Takie śniadania jedliśmy przez większość naszego pobytu:-)

0 komentarzy

Dodaj komentarz